Bewaarketen/bewerkingsketen

Uit ASTRA
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het gedistribueerde landschap waarbij gegevens op meerdere plaatsen voorkomen stelt eisen aan het kunnen traceren van die informatie om integriteit en authenticiteit te waarborgen. In de memorie van toelichting op de Wet digitale Processtukken Strafvordering 2014 [MDP] wordt gesteld dat het onderscheid tussen origineel en kopie van een document (of informatie) in de digitale wereld onwerkbaar is. De nadruk moet liggen op de traceerbaarheid en onweerlegbaarheid van informatie als ook van (fysieke) bewijsmiddelen. Geconcretiseerd in de begrippen digitale bewaarketen en digitale bewerkingsketen.

De begrippen bewaarketen en bewerkingsketen zijn afgeleid van het begrippenpaar chain-of-custody en chain-of-evidence uit het forensische onderzoek om onweerlegbaarheid te waarborgen. Om verwarring met forensisch onderzoek te vermijden is het begrippenpaar chain-of-custody en chain-of-evidence vervangen door respectievelijk bewaarketen en bewerkingsketen voor het volgen van digitale informatieobjecten.

Digitale Bewaarketen (logistiek)

Deze ketting beschrijft alle actoren (personen/organisaties) die tijdens het onderzoekstraject verantwoordelijk zijn geweest voor het informatieobject.

Kort gezegd: wie heeft het onder zijn/haar hoede gehad ongeacht of de persoon er iets mee gedaan heeft. Dus ook de ontvanger of transportdienst vallen hieronder.

Digitale Bewerkingsketen

Deze ketting beschrijft de verrichte handelingen aan het te onderzoeken informatieobject en de verkregen resultaten.

Kort gezegd: wat is door wie met het informatieobject gedaan en wat is het resultaat.

Samenhang

Deze twee ketens zijn samen nodig voor het inzicht om de integriteit en authenticiteit te kunnen beoordelen. Daarbij moet ook de samenhang tussen zowel het origineel als kopieën en afleidingen (vb. samenvatting, bericht) inzichtelijk zijn.