Transitie met architectuur

Uit ASTRA
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Voor het realiseren van de Ketendoelarchitectuur volstaat de KDA niet alleen. Er dient een strategie te zijn voor realisatie. In onderstaande pagina's staat die transitiestrategie centraal.

“Gericht en beheerst verbeteren en ontwikkelen in stappen.”

De Ketendoelarchitectuur (KDA) beschrijft de inrichting van de keteninformatievoorziening, die de soevereiniteit van de ketenpartners niet aantast, en daarom uitgaat van minimale koppeling tussen de processen, organisaties en IV. De KDA streeft het vergroten van de interoperabiliteit en daarmee betrouwbare gegevensuitwisseling tussen de ketenpartners na en het kunnen ontsluiten van die gegevens vanuit verschillende perspectieven (o.a. persoon, ‘zaak’). Verwoord in het mantra: " Partners in de strafrechtketen kunnen digitaal, betrouwbaar, veilig en eenvoudig gegevens over personen, zaken, beslissingen en bewijsmiddelen uitwisselen met iedereen die deze nodig heeft en mag hebben ten behoeve van handelen, beslissen, leren en verantwoorden. Gegevens zijn samenhangend beschikbaar vanuit verschillende de perspectieven (justitiabele, slachtoffer, getuige), de 'zaak' of de context. "

De transitiestrategie beschrijft een aanpak om te komen van het huidige verknoopte en inflexibele IV-landschap naar de beoogde informatievoorziening in lijn met de KDA. Dit is een proces van continue verbeteren in kleine beheerste stappen.

De pagina's onder deze kop komen overeen met de notitie “Transitiestrategie” die in het IB van mei 2021 is besproken en vastgesteld.