Informatieobject

Uit ASTRA
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Naam Informatieobject
Definitie Een op zichzelf staand geheel van gegevens met een eigen identiteit.
Toelichting
  • Een logische verzameling, los van digitale of fysieke representatie.
  • Ieder informatieobject is voorzien van een uniek refereerbaar identificatiekenmerk.
  • Verzameling aan elkaar gerelateerde gegevens die als eenheid wordt behandeld, onafhankelijk van de representatie waarin deze uitgedrukt kan worden.
  • Informatieobject’ is een generiekere term voor het veelgebruikte begrip ‘document’ dat beperkter van reikwijdte is. Een informatieobject kan van alles zijn, ongeacht aard en vorm: een tekstverwerkingsdocument, een papieren brief, een webpagina, een landkaart, een foto, een geluidsopname, een dataset, een blog, etcetera. En ook een digitaal ontvangen of gecreëerd informatieobject dat bestaat uit meerdere fysieke informatieobjecten, zoals een aanvraag (als tekstdocument) met bijbehorende tekening (CAD-formaat) en berekening (spreadsheet) of een email met bijlage(n). Net zoals dezelfde aanvraag op papier met bijlagen als één informatieobject beschouwd kan worden. De fysieke vorm van hetgeen ontvangen of gecreëerd is, is dus niet (alleen) bepalend voor de afbakening van dat wat als informatieobject beschouwd wordt. (https://www.gemmaonline.nl/index.php/Rgbz_2.0/doc/objecttype/informatieobjecttype)
  • Een informatieobject bevat informatie over een object (in de werkelijkheid), maar is op zichzelf ook een object (in de werkelijkheid).
Voorbeeld
Synoniemen informatieobjecten, document, stuk, documenten, stukken
Bron https://www.nationaalarchief.nl/archiveren/kennisbank/informatieobject