Standaarden

Uit ASTRA
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Samenwerking en interoperabiliteit[bewerken | brontekst bewerken]

Om de samenwerking in de strafrechtketen te ondersteunen en de interoperabiliteit van voorzieningen mogelijk te maken wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van standaarden. Over het algemeen zijn dit open standaarden en overheidsbrede standaarden die worden bijgehouden door het Forum Standaardisatie.

Dit Astra-katern geeft aan welke specifieke standaarden gebruikt worden bij de organisatie en inrichting van de informatievoorziening van de strafrechtketen. Gegeven het uitgangspunt dat ketenpartners verantwoordelijk zijn voor hun eigen informatievoorziening heeft deze specifieke standaardenset met name betrekking op ketenvoorzieningen en samenwerkingsafspraken op koppelvlakken. Veel van de opgenomen standaarden zijn generiek of overheidsbreed en hebben een groter bereik dan de strafrechtketen maar het is de eigen verantwoordelijkheid van ketenpartners om daar voor hun eigen informatievoorziening al dan niet bij aan te sluiten.

De standaarden hebben betrekking op verschillende aspecten van de informatievoorziening en zijn geordend volgens de architectuurlagen: organisatie, informatie en techniek. Daarbinnen zijn nog groeperingen aangebracht van samenhangende kaders die betrekking hebben op dezelfde architectuurbouwstenen.

ArchiMateNote ArchiMateNote ArchiMateNote Enterprise Architectuur JenV (Requirement) EA JenV Architectuur modelleringsstandaard (Requirement) Archimate ArchiMateNote Wet Elektronische Handtekeningen (Requirement) WEH ArchiMateNote ArchiMateNote Grouping Beheer- en ontwikkelproces Information Technology Infrastructure Library (Requirement) ITIL ArchiMateNote PRojects IN Controlled Environments (Requirement) Prince-2 ArchiMateNote ArchiMateNote Gemeenschappelijk begrippenkader strafrechtketen (Requirement) Begrippen en definities ArchiMateNote ArchiMateNote Grouping Gegevens- en dossierstructuren Referentiegegevens Justitie en Veiligheid (Requirement) Referentiegegevens Canoniek datamodel (Requirement) CDM Open document format (Requirement) ODF ArchiMateNote In het verleden is in de strafrechtketen (SRK) aan multimediastandaarden gewerkt. Tijdens het vaststellen van de concept routekaart voor multimedia werd de noodzaak voor een multimedia-formaatstandaard en een multimedia-metadatastandaard, alsmede de formele vaststelling hiervan, herbevestigd. Het hebben van zelfstandige multimediaprojecten bij de ketenpartners, garandeert nog niet de interoperabiliteit, een goede werking van de chain of custody en chain of evidence of andere facetten van onderlinge ketenafhankelijkheden. Het vaststellen van metadata- en formaatstandaarden voor multimedia moeten een deel hiervan garanderen. Het doel is om met de standaard een bijdrage te leveren aan interoperabiliteit met behoud van beschikbaarheid, integriteit, vertrouwelijkheid en authenticiteit (BIVA). Waarbij opgaat dat multimedia-formaatstandaard alleen een bijdrage levert aan integriteit en daarmee indirect een bijdrage aan authenticiteit. De multimedia-metadatastandaard levert een bijdrage aan het juist interpreteren en gebruiken van multimedia. En kan een bijdrage leveren aan het borgen van de chain of custody. (Requirement) Ketenbrede Multimedia Standaarden ArchiMateNote Justitiestandaard Asynchrone Berichtenuitwisseling (Requirement) JAB (EBV) ArchiMateNote Grouping Informatiebeveiliging ArchiMateNote Voorschrift Informatiebeveiliging Rijksdienst – Bijzondere Informatie (Requirement) VIR-BI Privacy & Security by Design (Requirement) PSbD Deze svg is op 06-04-2024 01:09:13 CEST gegenereerd door ArchiMedes™ © 2016-2024 ArchiXL. ArchiMedes 06-04-2024 01:09:13 CEST

Standaardenlijst[bewerken | brontekst bewerken]

StandaardToelichting
PSbDPrivacy & Security by Design
Ketenbrede Multimedia StandaardenIn het verleden is in de strafrechtketen (SRK) aan multimediastandaarden gewerkt. Tijdens het vaststellen van de concept routekaart voor multimedia werd de noodzaak voor een multimedia-formaatstandaard en een multimedia-metadatastandaard, alsmede de formele vaststelling hiervan, herbevestigd.

Het hebben van zelfstandige multimediaprojecten bij de ketenpartners, garandeert nog niet de interoperabiliteit, een goede werking van de chain of custody en chain of evidence of andere facetten van onderlinge ketenafhankelijkheden. Het vaststellen van metadata- en formaatstandaarden voor multimedia moeten een deel hiervan garanderen.

Het doel is om met de standaard een bijdrage te leveren aan interoperabiliteit met behoud van beschikbaarheid, integriteit, vertrouwelijkheid en authenticiteit (BIVA). Waarbij opgaat dat multimedia-formaatstandaard alleen een bijdrage levert aan integriteit en daarmee indirect een bijdrage aan authenticiteit.

De multimedia-metadatastandaard levert een bijdrage aan het juist interpreteren en gebruiken van multimedia. En kan een bijdrage leveren aan het borgen van de chain of custody.
CDMCanoniek datamodel
Aanwijzing
PDFPortable document format
Prince-2PRojects IN Controlled Environments
JAB (EBV)Justitiestandaard Asynchrone Berichtenuitwisseling
ITILInformation Technology Infrastructure Library
ArchimateArchitectuur modelleringsstandaard
WEHWet Elektronische Handtekeningen
Begrippen en definitiesGemeenschappelijk begrippenkader strafrechtketen
ReferentiegegevensReferentiegegevens Justitie en Veiligheid
EA JenVEnterprise Architectuur JenV
VIR-BIVoorschrift Informatiebeveiliging Rijksdienst – Bijzondere Informatie
Requirement
StUFStandaard Uitwisselingsformaat
ODFOpen document format
WvStrVWetboek van Strafvordering

Versiebeheer[bewerken | brontekst bewerken]

De actueel geldende versie van de standaardenlijst is Monthly build Mei 2020.

Afstemming[bewerken | brontekst bewerken]

NaamRol/functieDatumVersie
Architectuurraad StrafrechtketenSchriftelijke review architectuurraad10-3-2020Versie 0.1
Architectuurraad StrafrechtketenSchriftelijke review ketenpartners20-3-2020Versie 0.2
Architectuurraad StrafrechtketenConsultatieversie gepubliceerd1-5-2020MB Mei 2020

Wijzigingen[bewerken | brontekst bewerken]

Wijzigingen en verwerking reviewcommentaar

WijzigingNaam en organisatieDatumVersie
Standaarden Informatievoorziening StrafrechtketenMinisterie Veiligheid en Justitie/DGRR/DVB1-2-2014
Geheel gereviseerde versie, eerste conceptLuuk Matthijssen10-3-2020Versie 0.1
Reviewcommentaar en inhoudelijke bijdragenFrans Smit (Rechtspraak), Ronald Siemonsma (CJIB), Jos van Dijk (Ministerie JenV/DI&I), René Luyten (Raad voor de Kinderbescherming), Pieterjan Vermeer (Jeugdzorg Nederland)12-3-2020Versie 0.1
Voorstel ter reviewArchitectuurraad Strafrechtketen20-3-2020Versie 0.2
Tekstredactie consultatieversieLuuk Matthijssen1-5-2020MB Mei 2020