Ketenreferentiegegevens

Uit ASTRA
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Identificatiekenmerk BSA05
Thema Betekenis en bronnen (B)
Ketencommunicatievoorziening E-Semantiek
Type Aanwijzing
Statement Voor ketenreferentiegegevens wordt gebruik gemaakt van de voor de Strafrechtketen bepaalde informatiebronnen.
Toelichting De “bepaling” van deze informatiebronnen geschiedt door wet- en regelgeving of door convenant. Een ketenreferentiegegeven is een gegeven dat op dezelfde wijze door meerdere ketenpartners wordt gebruikt, stabiel is en te bepalen ongeacht enig strafproces in de SRK. Ketenreferentiegegevens zijn bijzondere bronobjecttypen, waarvoor dus de bijbehorende aanwijzingen gelden; zo dienen ook hiervoor ketenbrede afspraken te worden gemaakt, inclusief wie welke set beheert en waar die beheers-verantwoordelijkheid wordt gepubliceerd.

Voorbeelden van ketenreferentiegegevens zijn codelijsten (lijst van codes met bijbehorende omschrijving landentabel met landcode en naam van land voluit; mogelijke geslachten), organisatietabel (SRK-afdelingen en hun onderlinge relaties), feitcodes (strafbare feiten met verwijzingen naar relevante wet- en regelgeving met geldigheid). Tegenvoorbeelden zijn SKN (ontstaat in strafproces), BSN (wordt in principe niet gebruikt door KPs; daarvoor dient SKN) en parketnummer (ontstaat in strafproces).

Voor ketenreferentiegegevens wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van standaard- en andere goed beheerde gegevens, die buiten de StrafRechtKeten bepaald worden (zoals MinJenV en Rijksoverheid).

Rationale Om te kunnen samenwerken in de SRK is gebruik maken van dezelfde ketenreferentiegegevens nodig. Het is een verdere uitwerking van de principes Samenwerken en Gegevenskwaliteit.
Implicaties
  • Ketenpartners maken in hun operationele proces bij voorkeur gebruik van de vastgestelde set aan ketenreferentiegegevens.
  • Bij uitwisselen van informatie tussen ketenpartners wordt altijd gebruik gemaakt van de afgesproken set aan ketenreferentiegegevens.
  • Ketenpartijen moeten voorstellen in kunnen dienen voor het opnemen van nieuwe of wijzigen van bestaande ketenreferentiegegevens.
  • Verwijzingen
  • Het beheer van de ketenreferentiegegevens is belegd bij Bureau Referentiegegevens (RefGeg@justid.nl, 088-3614222)
  • Overzicht van beschikbare ketenreferentiegegevens: zie Webloket Referentiegegevens
  • Te doen
  • Nieuwe ketenreferentiegegevens zijn ketenbreed afgestemd en onder besluitvorming en beheer gebracht. Dit moet in het beheerproces zijn geborgd. Aanpassen huidige werkwijze van Bureau Referentiegegevens naar meer dienstverlening/abonnementen.
  • (Beter) integreren (structuur en definities van begrippen in) ketenreferentiegegevens in modellen en gegevenswoordenboek SRK in de SRK-Repository. Publicatie van ketenreferentiegegevens geïntegreerd met CDM beschikbaar stellen (in de SRK-Repository).
  • Ketenreferentiegegevens, m.n. codelijstjes, worden nu vaak nog per koppelvlak afgesproken en zijn niet gebaseerd op ketenbrede afspraken. Hier meer duidelijkheid over creëren en die ook onder het beheer van ketenreferentiegegevens brengen bij Bureau Referentiegegevens.